NELSON
'S adalah satu jenama tempatan dari Malaysia yang telah ke peringkat global.
Dua puluh lima tahun berpengalaman dalam perniagaan jagung telah memberikan
kelebihan kepada jenama Nelson dalam industri jagung dan makanan ringan. Kini
terdapat lebih daripada 80 cawangan di seluruh Malaysia termasuk Sabah dan
Sarawak.Di luar negara, Nelson telah membukalebih daripada 800 cawangan di 16
buah negara.
Dalam
usaha untuk menyediakan jagung yang berkualiti kepada
francaisi dan pelanggan, Nelson mempunyaikontrak bersamasekumpulan petani bagi menghasilkan
jagung jenis N28 yang menghasilkan biji berair dengan tahap kemanisan yang tinggi.
Kilang pemprosesan disahkan HALAL dan HACCP di Chemor Perak bagi memastikan bahawa
kualiti dan kemanisan biji dapat dikekalkan melalui proses yang ketat .Pelan
bersepadu Nelson dari hasil pertanian, francias pemprosesan jagung dalam cawan
dan konsep makanan ringan telah mewujudkan peluang yang luas untuk usahawan dan
pasaran kerja bagi ramai penduduk di Malaysia serta di peringkat antarabangsa.
Kedai
Nelson sangat dikehendaki oleh pengendali pusat membeli-belah kerana jenama yang telah terbukti dengan kejayaan oleh
ramai francaisi, latihan yang baik disediakan dan prosedur operasi yang
menyeluruh. Kos bagi set permulaan yang berpatutan dengan pulangan yang baik
dalam pelaburan serta rekaan kiosk atau premis yang menakjubkan dapat menarik
perhatian pelanggandengan mudah di tempat awam.
VISI
Untuk menjadi peneraju Francais
jagung dan makanan ringan terkemuka di negara ini
Untuk menjadi lambang kepada
Pasaran Global
MISI
Menyumbangkan kepada usahawan baru
di negara ini untuk memiliki perniagaan francais yang menyediakan makanan yang
sihat dan diperkayakan yang dapat diperolehi oelh semua orang pada bila-bila
masa dan di mana-mana sahaja.
Rekod Pemasaran dan Anugerah
Kemenangan
1. Jualan
Tertinggi Kaki Persegi Tahun 2010 -
Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur
2. Anugerah
Gangsa - Kecemerlangan Industri bagi Francaisor 2008
3. Anugerah
Pertumbuhan Global 2008 - Anugerah Emas
4. The
BrandLaureate - Anugerah Bahagian PKS 2006 Kecemerlangan dalam Makanan &
Minuman Kategori – Jagung & Makanan Ringan
5. Anugerah
Pertumbuhan Global - Anugerah Platinum Tahun 2006
6. Francaisi
Cemerlang Tahun 2001
7. Francaisi
Cemerlang Tahun 2000
8. Cawangan
Jagung dan Ais Krim Terbesar di Malaysia Tahun 1999
9. Francaisor
Tahun 1998
10. Francais
Tempatan Cemerlang Tahun 1998
Konsep
Nelson’s adalah syarikat pertama
didunia yang memperkenalkan konsep “Jagung dalam cawan”.Dengan kejayaan menubuhkan
kedai-kedai runcit yang menguntungkan di Malaysia, Nelson’s meluaskan lagi
perniagaan mereka dengan menceburi konsep francais dengan memberi peluang kepada
usahawan yang ingin menubuhkan rantaian perniagaan makanan ringan sendiri.
Selepas membuat ramai usahawan berjaya di Malaysia, Nelson’s melebarkan sayap
ke luar negara dan kini dengan beratus-ratus cawangan di Arab Saudi di bawah pemegang
master francais sangat berjaya, hampir seratus kedai di Kuwait di bawah
pemegang master francais dan lain-lain pemegang master francais di Indonesia
dan Brunei membuat kemajuan yang baik dalam membuka kedai Nelson. Mempunyai tumbuhan
benih jagung manisNelson sendiri (Nelson 28) di Perak dan Sabah. Nelson
mempunyai kawalan kualiti pemprosesan bagi setiap jagung bermula dari penanaman,
penuaian, pemprosesan, saluran pengedaran dan penyimpanan. Bagi tahun 2007
dengan beberapa master franciasi dipilih dengan teliti Nelson menjangkakan
pertumbuhan besar di negara-negara seperti Timur Tengah Negara-negara dan
Afrika Utara, China, England, Sweden dan Eropah.
LATAR BELAKANG PEMILIK
(FRANCAISI)
Tugasan ini telah dijayakan oleh
salah seorang francaisi bagi syarikat Nelson’s yang dipilih iaitu En. Zainol
Abidin bin Ismail. Beliau merupakan seorang pesara kakitangan kerajaan yang
telah mencurah bakri selama 32 tahun kepada kerajaan. Francaisi telah berumur
64 tahun dan telah menjalankan perniagaan francais daripada syarikat Nelson’s
selama 19 tahun iaitu bermula pada tahun 1999 sehingga kini. Beliau memiliki
Malaysian Certificate of Education (MCE) pada tahun 1964.Beliau boleh dianggap
sebagai francaisi yang berjaya walaupun bukan berlatar belakangkan peniaga.
No comments:
Post a Comment